Bestek schrijven

In een bestekbeschrijving worden de onderdelen van een nieuw te plaatsen sprinklerinstallatie nader gespecificeerd binnen de richtlijnen van het uitgangspuntendocument (UPD). Wanneer een sprinklerinstallatie nodig is om uw pand brandveilig te maken, kunt u ervoor kiezen (of soms bent u verplicht) om een UPD op te laten stellen. In het UPD staat beschreven waar uw sprinklerinstallatie aan moet voldoen om aan uw eigen eisen en ook aan die van uw verzekeraar, de brandweer en de overheid te voldoen.

Hierna is er nog een stap nodig voordat de installateur aan het werk kan met het plaatsen van uw sprinklerinstallatie. Er zijn namelijk meerdere uitvoeringen van sprinklerinstallaties mogelijk. U zult moeten beslissen welk soort en merk: motor, pomp, sprinklerkoppen, buizen en ophanging u wilt. Ook zijn er keuzes te maken omtrent extra opties zoals, kleur en vormgeving. Deze keuzes legt uw brandveiligheidsadviseur vast in het bestek.

Van UPD naar bestekbeschrijving

Stel we hebben het niet over een sprinklersysteem maar over een auto. Het UPD staat tot een sprinklerinstallatie zoals een technische omschrijving tot een auto staat. Een auto moet bijvoorbeeld vijf inzittenden kunnen vervoeren, een laadruimte van 240 liter en een motor met minimaal 100pk hebben. Er vallen flink wat auto’s af die niet aan deze beschrijving voldoen, maar binnen de richtlijnen blijven er genoeg merken en typen auto’s over.

Het bestek staat tot een sprinklerinstallatie, zoals een gespecificeerde offerte (van een bepaald merk met het type, de kleur en de opties en de prijs) tot een auto staat. In het bestek staan dus de keuzes beschreven die geen invloed hebben op de werking van de sprinklerinstallatie, maar wel op de kosten, het uiterlijk en het gebruiks- en onderhoudsgemak en daarmee op de onderhoudskosten.

Bestek schrijven door TINS

TINS kan het bestek schrijven voor uw sprinklerinstallatie. In het bestek staat tot in detail beschreven welke keuzes u maakt voor het soort sprinklerinstallatie, de verschillende onderdelen en de esthetiek.

Wij maken de wirwar van keuzes voor u inzichtelijk. We luisteren naar uw wensen, houden rekening met het gebruiksgemak in uw situatie en met wat u mooi vindt. Bij twijfel, leggen we u de voor- en nadelen van de verschillende opties uit, zodat u een gefundeerde keuze kunt maken. Wij adviseren u de kwaliteitsproducten die zorgen voor een lange levensduur van uw systeem en lagere onderhoudskosten.

Een voorbeeld: Een sprinklerinstallatie moet tweewekelijks getest worden. In het bestek beschrijven wij waar de testafsluiter geplaatst moet worden, zodat er makkelijk bij te komen is. Wanneer dit niet in het bestek beschreven staat wordt de testafsluiter vaak aan het einde van de leiding gemonteerd zonder aansluiting op het riool. Er zijn legio bedrijven waar men iedere twee weken een ladder op moet en slangen moet uitrollen om de sprinklerinstallatie te testen. Niet alleen lastig, maar ook kostbaar.

Door jarenlange ervaring weten wij hoe een praktische en onderhoudsvriendelijke sprinklerinstallatie eruit moet zien. Ook kennen wij de diverse merken en producten en weten deze op waarde te schatten. Neem contact op voor meer informatie of een bestek beschrijving door TINS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *