Certificering Sprinklerinstallatie

U wilt een sprinklerinstallatie aanleggen of u heeft er één en u vraagt zich af of u deze moet laten certificeren? Een installatie en onderhoudscertificaat zijn niet in alle gevallen verplicht, maar het bezit ervan heeft wel grote voordelen. De inspectie hecht namelijk waarde aan de certificaten. De punten waar het certificaat voor is afgegeven, controleren zij niet of minder intensief. Hierdoor nemen de van overheidswege verplichte en periodieke inspecties minder van uw tijd in beslag en vallen deze ook nog eens veel goedkoper uit.

Het schept vertrouwen bij de inspectie dat u brandveiligheid hoog op de agenda heeft staan, wanneer u in staat bent om actuele certificaten voor uw sprinklerinstallatie ter inzage te overhandigen. Daarbij is het voor uzelf ook fijn om te weten dat de aanleg en het onderhoud van uw sprinklerinstallatie van goede kwaliteit is.

Verschillende soorten certificaten

Er zijn drie soorten certificaten die afgegeven kunnen worden voor een sprinklerinstallatie:

  1. Installatiecertificaat
  2. Onderhoudscertificaat
  3. Inspectiecertificaat

Installatiecertificaat

Wanneer u een nieuwe sprinklerinstallatie wilt aanschaffen is het verstandig om een Uitgangspuntendocument (UPD) te laten opstellen. Een sprinklerinstallatie is altijd maatwerk. In het UPD beschrijven wij aan welke prestatie-eisen de sprinkler moet voldoen, rekening houdend met uw pand, de materialen die erin staan en het gebruik van uw gebouw. Wij raden u aan de sprinklerinstallatie daarna onder certificaat aan te laten leggen volgens de richtlijnen in het UPD en de bestekbeschrijving.

Een installatiecertificaat ontvangt u als u uw sprinklerinstallatie laat aanleggen door een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in brandveiligheid en de installatie ‘onder certificaat’ uitvoert. Onder certificaat betekent dat het installatiebedrijf steekproefsgewijs gecontroleerd wordt door een onafhankelijke instelling, onder andere op de kwaliteit van het werk en de toegepaste materialen, het gebruik van het juiste gereedschap en de kennis en kunde van de monteurs.

Onderhoudscertificaat

Het is natuurlijk de bedoeling dat uw sprinklersysteem nooit in werking treedt, want brand in uw gebouw, dat wilt u niet. Op het moment dat het sprinklersysteem toch nodig is en dus moet werken, moet het ook echt kunnen werken. Daarom is gedegen onderhoud van uw sprinklerinstallatie enorm belangrijk.

Het is verstandig en in de meeste gevallen verplicht jaarlijks onderhoud te laten plegen aan uw sprinklerinstallatie. U ontvangt een actueel onderhoudscertificaat na ieder onderhoud dat onder certificaat gedaan wordt door een gespecialiseerd onderhoudsbedrijf.

Inspectiecertificaat

Een inspectiecertificaat is in tegenstelling tot een installatie- en onderhoudscertificaat verplicht voor alle sprinklerinstallaties die toegepast zijn als een gelijkwaardige oplossing op het gebied van brandveiligheid. Een onafhankelijk inspectiebureau controleert ieder jaar of vaker, niet alleen uw sprinklerinstallatie, maar ook het complete gebouw, uw brandveiligheidsbeleid en de organisatie daarvan. Ook hoe verschillende installaties, zoals brandmeldsystemen, rookbeheersingssystemen en brandblus- en beheerssystemen met elkaar samenwerken nemen zij onder de loep. Als alles in orde is, dan kunt u erop vertrouwen dat de installatie zijn werk doet als dat onverhoopt nodig is en dat is een hele geruststelling.

Een medewerker van TINS kan desgewenst aanwezig zijn bij deze inspectie om te verantwoorden hoe aanpassingen aan het beleid zoals dat beschreven is in het Bouwbesluit gecompenseerd zijn met alternatieve brandveiligheidsmaatregelen.

Certificering sprinklerinstallatie door TINS

TINS kan u adviseren welk soort sprinklerinstallatie voor uw gebouw passend is. Ook kunnen wij controleren of regelen dat die geplaatst en onderhouden wordt volgens de geldende wet- en regelgeving en conform de eventuele eisen van een verzekeraar of de brandweer. Wilt u advies op maat over sprinklerinstallaties en de certificering hiervan? Neem contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *