PVE sprinklerinstallatie

Een sprinklerinstallatie detecteert een beginnende brand en beheerst of blust deze via de sprinklers (sproeikoppen) die aan het plafond of aan stellingen bevestigd zijn. Er zijn veel soorten sprinklerinstallaties. De leidingen van een sprinklerinstallatie kunnen altijd gevuld zijn, of vollopen wanneer het systeem in werking treedt. De sprinklers verspreiden water, maar in sommige gevallen mist (watermist). Hoe de leidingen lopen en waar welke soort sprinklers geplaatst moeten worden is voor iedere situatie weer anders. TINS kan u middels een Programma van Eisen (PVE) adviseren wat in uw geval de beste oplossing is.

Programma van Eisen

Er zijn flink wat regels waaraan een sprinkler moet voldoen. Die regels zijn vastgelegd in wetgeving, maar ook uw verzekeraar en de brandweer hebben richtlijnen opgesteld. De Europese normen NEN-EN 12845 en NEN 1073 of buitenlandse normen (FM, NFPA of CEA 4001) kunnen op uw situatie van toepassing zijn. Daarnaast houden wij rekening met de specifieke wensen en risico’s voor uw pand en uw werkzaamheden.

De vele en verschillende eisen, die soms met elkaar in conflict zijn, maken het behoorlijk ingewikkeld om te bepalen hoe uw sprinklerinstallatie er uiteindelijk uit moet komen te zien. U wilt natuurlijk dat het systeem aan alle wettelijke eisen voldoet, naar behoren functioneert en dat uw bedrijfsprocessen er geen onnodige last van ondervinden. Gelukkig is het opstellen van een PVE waarbij dit het geval is, een expertise van TINS.

Waarom een PVE sprinklerinstallatie?

In sommige gevallen is een PVE verplicht, maar daarbij, een sprinklerinstallatie kost een hoop geld. Wanneer een sprinklerinstallatie wordt afgekeurd door de brandweer of inspectie, is dat eeuwig zonde en onnodig. Naast het feit dat u wilt dat uw sprinkler aan alle eisen van derden voldoet, moet de sprinkler natuurlijk veilig zijn voor iedereen die van de ruimte gebruik maakt en prettig en efficiënt werken niet in de weg staan.

In een PVE staat precies beschreven hoe rekening te houden met alle eisen en wensen van nu en in de nabije toekomst. Met een erkende PVE sprinkler bent u er zeker van dat de sprinklerinstallatie de komende jaren niet aangepast hoeft te worden (mits er geen onvoorziene veranderingen in het gebouw of de bedrijfsprocessen zijn). 

Werkwijze opstellen PVE

Wanneer u een PVE laat opstellen door TINS, komt één van onze vakkundige medewerkers bij u op locatie langs om de situatie met eigen ogen te aanschouwen en de verschillende eisen van de wetgever, uw verzekeraar, de brandweer en met name uzelf te inventariseren. Een risico-inventarisatie maakt ook onderdeel uit van de onderzoeksfase.

Na de inventarisatie ontvangt u het goed onderbouwde Programma van Eisen voor uw sprinklerinstallatie. Hierin staat precies beschreven binnen welke voorwaarden de sprinklerinstallatie moet worden ontworpen en aangelegd. Dit document kunt u laten controleren door een onafhankelijke inspectie-instelling alsmede door iemand van de brandweer. Na goedkeuring weet u zeker dat uw installatie geschikt is om de brandveiligheid van uw medewerkers en producten op het door uw gewenste niveau te krijgen, zonder dat een conflict ontstaat met wetten en richtlijnen van andere partijen.

Verschil Programma van Eisen (PVE) en Uitgangspuntendocument (UPD)

Een Programma van Eisen voor een sprinklerinstallatie wordt onder vakgenoten een Uitgangspuntendocument genoemd. De term Programma van Eisen is in de branche van de brandpreventie normaal gesproken gekoppeld aan eenzelfde document met eenzelfde doel, maar dan voor brandmeldinstallaties. Een PVE voor uw brandmeldinstallatie behoort ook tot de mogelijkheden van de diensten die TINS u leveren kan.

Een PVE laten opstellen door TINS

TINS heeft veel ervaring met het opstellen van PVE’s in verschillende situaties. Heeft u een kantoortuin of opslagruimte met daarin gevaarlijke verpakte stoffen? TINS schrijft voor alle omstandigheden een passend Programma van Eisen. Neem contact op voor meer informatie of een afspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *