Sprinklers als brandpreventie

Een sprinklerinstallatie is een van de meest bekende vormen van brandpreventie. De sprinkler detecteert een beginnende brand en beheerst deze via de sprinklers die aan het plafond of stellingen zijn bevestigd. Juist doordat de sprinklers al bij een beginnende brand in werking treden, kan de brand vaak goed gecontroleerd worden en in sommige gevallen zelfs al geblust voordat de brandweer komt.

Maatwerk in sprinklerinstallaties

Een sprinklerinstallatie is altijd maatwerk. Door rekening te houden met het pand, de materialen die erin staan en het gebruik ervan, wordt een UPD gemaakt waarin staat aan welke prestatie-eisen de sprinkler moet voldoen. TINS kan zowel het UPD voor u schrijven als de uitvoering van de soort sprinklerinstallatie adviseren, controleren of regelen dat die geplaatst wordt volgens de geldende wet- en regelgeving en conform de eventuele eisen van een verzekeraar of de brandweer.

Watermistinstallatie

Naast brandpreventie zoals brandwerende bouwmaterialen, blusmiddelen, rook- en warmteafvoer en ontruimingsplannen worden ook vaak sprinklerinstallaties geïnstalleerd in fabrieken, winkels en kantoren. Afhankelijk van de grootte van het pand en de opslag daarin kan ook gekozen worden voor een watermistinstallatie. TINS adviseert u graag de juiste vorm van brandpreventie voor uw bedrijfspand.

Certificaat voor sprinklerinstallaties

De keuze voor sprinklerinstallaties is vaak verplicht door de verzekeraar of het wordt opgelegd door het bouwbesluit. Als dit een maximaal brandcompartiment aangeeft, dan kan een sprinklerinstallatie een oplossing zijn waardoor het compartiment niet gebouwd hoeft te worden zonder dat de brandveiligheid in het geding komt. Heeft u een sprinklerinstallatie vanwege de verplichting van een verzekeraar of als vervanging van een brandcompartiment? Dan is een certificaat daarvoor vereist. Dit certificaat krijgt u als de sprinklerinstallatie volgens de norm is aangelegd én volgens de regels wordt getest en onderhouden.

Contact over sprinklerinstallaties

Wilt u meer weten over sprinklerinstallaties of een advies op maat daarover? Neem dan contact met ons op.